Nederlandse Duikinstructeur Koh Tao Thailand logo

NDG
0066 0638060348

 

TERUG NAAR STARTPAGINA

Over Koh Tao en reizen naar Koh Tao

Ons NL boek dat we gebruiken voor de duikprofessional opleiding: als je net zoveel wil weten als je duikinstructeur! Via Amazon thuis!

Over de vissen rond Koh Tao met foto's

PADI Redding Duiker

PADI Divemaster

PADI Duikinstructeur

Informatie Full Moon Party

Links

Visum informatie Thailand

Nederlandse Duikinstructeurs Groep Koh Tao Thailand Whaleshark

Duiken op Koh Tao in Thailand met Nederlandse PADI duikinstructeurs

Het koraalrif rond Koh Tao

Wanneer je met ons komt duiken ga je veel zien. Zo ongeveer alle tropische vissen kun je hier bij bekijken. En als je geluk hebt zie je zelfs een walvishaai. Al onze instructeurs kennen de onderwater wereld door en door en kunnen je alles vertellen wat je wilt weten. En natuurlijk laten zien. Hieronder staan onze foto's van de vissen die we zien.

Wij als duikers in unieke positie zijn om kennis van en respect voor de onderwaterwereld uit te dragen. Onze duikscholen hebben allemaal het Green Fins keurmerk, en we zijn constant bezig met onszelf en de mensen waarmee we werken bewust te houden van wat we wel en niet kunnen doen met koraalriffen.

Het koraalrif

Een koraalrif is een heel ingewikkeld systeem, waar zo ongeveer alles met elkaar samenwerkt of concurreert, alles hergebruikt wordt en geen plaatsje vrij is. Koraal bestaat uit miljoenen dieren die een kalksteen schild om zich heen bouwen. Ze bouwen op en over elkaar, en dat kan duizenden jaren zo doorgaan. Ze filteren met hun poliepen voedsel uit het water, en ze werken ook samen met een alg die ze ook van voedsel voorziet. Dit heet symbiose, en dat zie je heel vaak onderwater.

Op een koraalrif leven veel vissen. Vissen die algen van het koraal eten, vissen die plankton eten, vissen die elkaar eten, en vissen die vissen eten die vissen eten...etc. Tropische vissen hebben zoveel verschillende vormen en kleuren omdat een koraalrif zo ingewikkeld is en er dus veel verschillende mogelijkheden zijn.

  • Sommige vissen hebben een zwarte stip aan de achterkant, die lijkt op een groot oog. Dat beschermt ze tegen aanvallen: ze lijken groter en als ze al aangevallen worden is het aan de achterkant (je kent dit waarschijnlijk wel van vlinders)
  • Sommige vissen hebben een schutkleur: ze zien er zilver of blauw uit.
  • Sommige vissen doen andere dingen na die giftig zijn, vooral wanneer ze jong zijn Dit heet mimicry (je kent dit van vliegjes die wespen na doen)
  • Sommige vissen zijn heel kleurrijk en opvallend omdat ze anders niet gekozen worden door een partner. Dit heet sexuele selectie (in tegenstelling tot natuurlijke selectie). En als je je afvraagt waarom die partners zo van kleuren en vormen houden: juist omdat ze opvallend zijn. Wie opvalt en toch kan overleven moet wel een goede partner zijn, waarmee je goede kinderen kunt maken. Het bekendste voorbeeld boven water is de pauwenstaart.

Foto's van vssen rond Koh Tao

 

duiken thailand walvishaai Walvishaai. tot 12 meter. Grootste vis in de zee, voedt zich door plankton uit het water te filteren. Nieuwsgierig maar volkomen ongevaarlijk. Je moet geluk hebben, maar dan is het ook een hoogtepunt van je vakantie. We zien ze ongeveer 1 keer per maand.

 

duiken thailand walvishaaiNog eentje dan: de puntjes linksonder zijn duikers!

 

 

 

duiken thailand schildpadSchildpad. 1,5 meter. Koh Tao betekent schildpad eiland, maar dat komt door de vorm, niet dat er hier zo speciaal veel zitten. Er zitten er genoeg, je moet een beeje geluk hebben. We zien ze ongeveer een keer per week.

 

 

 

 

blauwgespikkelde pijlstaart rogBlauwgespikkelde pijlstaart rog. 's nachts actief, overdag schuilend onder rotsen. Giftige stekel aan het einde van de staart, maar zijn niet agressief. We zien ze elke duik.

 

 

 

 

Duiken Thailand BannerfishWimpelvis 25 cm. Eet plankton. Elke duik. Is de banner een sexueel signaal?We zien ze elke duik

 

 

 

 

duiken thailand koh tao witte koraalvlinderWitte koraalvlinder 80 cm. Eten ongewervelde en koraalpoliepen. Maken een paar voor het leven. We zien ze de helft van de duiken.

 

 

 

Duiken Koh Tao vlindervisVlindervis (weibili).20 cm Eet plankton, meestal in paren op Koh Tao. We zien ze elke duik.

 

 

 

Duiken Thailand Blauwgestreepte TandbaarsBlauwgestreept tandbaars 20 cm. Er zijn heel veel verschillende baarzen. Eten voornamelijk plankton. Vrouwtjes kunnen in mannetjes veranderen, zoals zoveel vissen. Terug gaat dan niet meer.We zien ze elke duik.

 

 

 

duiken koh tao alpino tandbaarsAlpino Tandbaars 20 cm. Eet visjes en ongewervelde dieren (garnalen, etc). Je ziet ze elke duik staan op hun vinnen.

 

 

 

Duiken thailand hexagon tandbaarsHexagon Tandbaars. 25 cm. Je ziet ze op elke dag, vertrouwend op hun camouflage.We zien ze elke duik.

 

 

duiken koh tao thailand straatvegerLangsnuit straatveger. Kan een meter lang worden. Zien we regelmatig. Eet vissen en garnalen. Worden helaas veel gegeten. Kunnen tientallen jaren oud worden.We zien ze de heflft van de duiken.

 

 

 

duiken koh tao hoogrug fusilierHoogrug fusilier 20 cm. Meestal in scholen, heel variabel in grootte rond Koh Tao. Eet plankton, verandert in het donker van kleur naar rood.We zien ze elke duik.

 

 

duiken koh tao thailand harlekijn visHarlekijn diklipvis. 70 cm. Eet ongewervelde dieren 's nachts. Hoezo harlekijn? Kijk maar naar het volgende plaatje.We zien ze elke duik.

 

 

Duiken Thailand Koh Tao harlekijk diklipvis jong.jpgHarlekijn diklipvis jong. Lijkt inderdaad op een harlekijn. Waarom? Kijk maar naar het volgende plaatje.We zien ze in het seizoen, een kwart van de duiken.

 

 

 

nudibranchGiftige naaktslak. Doet de jonge Harlekijnvis deze slak na?

 

 

 

 

 

 

 

duiken thailand tweeband konijnvisTweeband konijnvis 25 cm. In paren. Hun stekels zijn giftig. Hier zie je er eentje met een poetsvis die hem probeert schoon te maken. We zien ze elke duik.

 

 

 

duiken thailand goudvlek konijnvis.jpgGoudvlek konijnvis 40 cm. Eet algen. Slaapt roerloos op de bodem, en dan hebben ze een volkomen andere schutkleur.We zien ze elke duik.

 

 

 

 

duiken thailand blauwvin trekkervisBlauwvin trekkervis 75 cm. Meestal op zand. heeft sterke tanden om koraal en ongewervelden te eten. Valt ons aan in paarseizoen als we in hun territorium komen.We zien ze elke duik.

 

 

duiken thailand koh tao zesband keizersvis.jpg"Zesband keizersvis. 50 cm. Eten sponzen. Zwerven over een groot woongebied.We zien ze een kwart van de duiken.

 

 

 

Duiken in thailand koningsvis.jpgKoningsvis. Vaak in Paren. Elke duik weer een mooie verrassing.We zien ze vrijwel elke duik.

 

 

 

 

duiken in thailand middenstreep barbeel.jpgMiddenstreep barbeel 20 cm. Zit overdag vaak te rusten op koralen. Heeft baarddraden waarmee ze in het zand voedsel kunnen vinden (in het engels heten ze goatfish).We zien ze elke duik.

 

 

Images/duiken thailand neon juffertje.jpgNeon jufferje. 5 cm. Grote scholen bij de bodem.We zien ze elke duik.

 

 

 

 

duiken in thailand lagunen juffertje.jpg" Lagunen juffertje 20cm. Heeft in vertakte koralen een algentuintje dat ze wieden en goed bijhouden en agressief verdedigen. Ook welbekend als de reuzen-agrarier vis.We zien ze elke duik.

 

 

 

 

duiken thailand halsband anemoonvisHalsband anemoon vis 10 cm. Nemo's neefje. Leeft in anemonen (Heteractis magnifica), immuun voor hun gif omdat ze zich daar constant mee in wrijven. We zien ze elke duik.

 

 

duiken thailand zadelvlek anemoonvisZadelvlek anemoonvis 13 cm. Heeft een eigen woonplek met tuin op de duikstek "Twins". Leeft in Heteractis crispa. Nemo?

 

 

duiken thailand roodborst lipvisRoodborst lipvis 35 cm. Leeft solitair op zand en losse stenen. Als we vaardigheden op het zan doen komen ze vaak door ons heen zwemmen over de bodem. We zien ze elke duik.

 

 

duiken thailand driestaart lipvis.jpgDriestaart Lipvis 45 cm. Eet plankton. Schuw.We zien ze elke duik.

 

 

 

Duiken thailand blauwgroene lipvis.jpgBlauwgroene lipvis 25 cm. Prachtig blauwe vis met maanvormige staart. Heeft harems.We zien ze elke duik.

 

 

duiken thailand twee kleuren poetsvisTwee kleuren poetsvis 10 cm. Maken de huid van andere vissen (en duikers!) schoon. Ze werken in poetsstations, waar vissen op hun kop gaan om aan te geven dat ze schoongemaakt willen worden. Ze openen zelf hun mond en de poetsvissen gaan dan naar binnen zonder opgegeten te worden. Ze pikken vaak an onze oorlellen omdat ze die voor kieuwen aan zien.We zien ze elke duik.

 

duiken thailand zuigbuis lipvisZuigbuis lipvis. 35 cm. Kan zijn lippen naar voren steken en zo een zuigbuis maken om kleine kreeftjes en visje te eten die tussen het koraal zitten. Hhet vrouwtje is geel, en soms blauw.We zien ze elke duik.

 

 

duiken thailand papagaaivisPapagaaivis 30 cm. Er zijn heel veel verschillend soorten papagaai vissen, maar ik gok dat dit een turquosekop papagaai vis is. Ze eten de algen in koraal door het te vermalen, en zo produceren het witte koraalzand dat we zo aantrekkelijk vinden.We zien ze elke duik.

 

 

duiken thailand stekelmakreelStekelmakreel (tot 2 meter). Zilvereren/zilvergeel jagers, die puilsnel door scholen vissen schieten en zo een paar vissen apart krijgen die ze kunnen eten. Je kunt er uren naar kijken.We zien ze vrijwel elke duik.

 

 

duiken thailand vleermuisvisVleermuis vis. Eten algen. Ze zien er zo uit omdat je jonge vissen tussen mangrove opgroeien en zo op dode bladeren lijken.We zien ze op duiken verder de zee op (chumphon pinnacle, Southwest, Shark island.

 

 

duiken thailand zwartgevlekte kogelvis.jpg" Zwartgevlekt kogelvis. De bekende vis die zich kan opblazen met water -je ziet de skeletten vaak ergens staan. Eet sponzen en koraal. De huid en de slijmvliezen zijn dodelijk giftig -dit is de vis waar Fugru sushi van gemaakt wordt. We zien ze een kwart van de duiken.

 

 

duiken thailand masker egelvisMasker egelvis. Ook een kogelvis, eet ongewervelden, is 's nachts actief en schuilt overdag onder rotsen. We zien ze vrijwel elke duik.

 

 

 

duiken thailand alle vissen

 

En hier zie je dan allemaal bij elkaar: vlindervis, trekkervis, roodborstlipvis, papagaaivis en blauwgroene lipvis

 

Duiken en het milieu

Er is niet veel koraal op de wereld, een gebied zo ongeveer ter grootte van Frankrijk. En alle koraal is bedreigd. Misschien denk je nu: als je echt om de omgeving denkt moet je niet gaan duiken. Redelijk, maar niet helemaal waar. Op plaatsen waar gedoken wordt, wordt niet gevist en wordt het koraal beschemt (toeristen brengen meer geld in het laatje dan vissen). Bovendien is duiken op zich niet het probleem, maar het verblijf rondom koraalriffen: afvalwater, kustbescherming etc. Op plaatsen waar gedoken wordt is het in ieders belang om hier bewust mee om te gaan: we zien de gevolgen meteen. Duiken op plaatsen waar dit alles goed is geregeld is een belangrijke manier om koraalriffen juist te beschermen. We willen niet beweren dat op Koh Tao alles perfect geregeld is, maar we zijn een aardig eind op weg.

 

Klik hier als je meer wilt weten over duiken: haal je PADI Open Water brevet in drie nachten

contactformulier

Duiken Thailand Koh Tao PADI logo

 

facebook duiken koh tao thailandOnze facebook groep met foto's en ervaringen.

 

Het is makkelijker om contact op te nemen via het contact formulier beneden aan deze pagina, maar dit is ons Email adres:

INFO@DUIKENINTHAILAND.COM